Proiectul „Universități de Vară pentru Elevi” își propune, cu fiecare ediție, să vină în ajutorul elevilor indeciși în privința facultății pe care vor să o urmeze sau a celor care doresc să se convingă dacă facultatea la care se gândesc să meargă li se potrivește. Absolvenții clasei a XI-a pot încerca viața de student aplicând la universitățile de vară implicate în proiect, având ocazia de a merge la cursuri și seminare, de a simți emoția examenelor, de a participa la traininguri, de a dezbate probleme importante pentru educație și cel mai important: de a simți pe pielea lor cum e să fii student.

Atât reprezentanții studenților, cât și cei ai elevilor sunt de părere că necesitatea și importanța proiectului este dată de faptul că serviciile de consiliere și orientare din mediul preuniversitar și universitar nu reușesc să le ofere în prezent un ajutor real elevilor din ani terminali care nu știu spre ce facultate să își îndrepte atenția după finalizarea studiilor. În condițiile în care România suferă o rată de abandon universitar de 40%, constatăm că aproape jumătate dintre studenții care se înscriu în anul I de studii renunță la facultate pe parcurs. Cele mai des întâlnite motive care îi determină pe aceștia să renunțe sunt legate de faptul că și-au ales greșit facultatea sau se lovesc de probleme financiare cauzate de faptul că nu au putut estima costurile reale ale vieții de student. În plus, mulți studenți nu știu de la început că se pot implica în organizații studențești, ce drepturi au și cum și le pot apăra sau ce oportunități le oferă orașul gazdă.
Proiectul este organizat de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) alături de Consiliul Naţional al Elevilor (CNE), fiind cel mai amplu program național de promovare a alegerilor informate și corecte a studiilor universitare destinat elevilor din România.